Nye naboer

– mere ø-liv

 

”Nye naboer – mere ø-liv”, sådan lød titlen på et bosætningsprojekt som LAG Småøerne og Sammenslutningen af Danske Småøer gennemførte i 2018-2020 sammen med syv småøer: Anholt, Endelave, Strynø, Omø, Sejerø, Aarø og Femø.

Vi har brug for nye idéer og konkrete redskaber til, hvordan vi får flere til at følge deres drøm om at leve på en ø. Med projektet får vi værdifuld viden og nye vinkler på, hvad vi kan gøre for at få nye mennesker til vores ø. De små øer har mange af de samme udfordringer og det giver rigtig god energi og et stærkt fællesskab, når vi går sammen om at finde løsningerne”.

(Ulrik Andreasen, Femø Beboerforening)

Hvordan tiltrækker og fastholder vi øboere?
Som en del af projektet fik vi indsamlet værdifuld viden, blandet andet gennem spørgeskemaundersøgelsen: Hvorfor flytter mennesker ud på danske småøer – og hvorfor flytter nogle af dem igen

Det blev en øjenåbner for flere af øerne, som efterfølgende etablerede bosætningsgrupper, der byder nye tilflyttere velkomne og får dem integreret i det sociale fællesskab på øen.  

Ø-konsulent
Med projektet ”Nye naboer – mere ø-liv” ville vi også undersøge mulighederne for at etablere lokale ø-konsulenter, der sammen med øboerne kunne fremme bosætningen gennem en intensiv og professionel indsats. Inspirationen til indsatsen var blandt andet positive erfaringer fra Orø, Fur, Ærø og Bornholm.

Målet med indsatsen var at udvikle en model for en ø-konsulentfunktion, der efterfølgende skulle afprøves i et projektforløb i 1-2 kommuner med tilhørende småøer. Modellen blev udviklet, og det lykkedes at få ansat en ø-konsulent for de tre sydfynske småøer Bjørnø, Lyø og Avernakø, i samarbejde med Faaborg-Midtfyn Kommune. Projektet blev afsluttet i 2023, men de tre øer har skaffet finansiering til en videreførelse af ø-konsulentfunktion frem til 2026.
LAG Småøerne har ydet støtte til begge projektforløb. 

Idékatalog
Et af projektets indsatser var at udvikle et idékatalog, på baggrund af projektforløbet indsamlede viden og erfaring. Idékataloget er bygget op omkring fire temaer, som de deltagende småøer fandt vigtigst, i arbejdet med at styrke bosætningen:

• Hvordan tiltrækker vi nye øboere?

• Hvordan modtager og fastholder vi nye øboere?

• Hvordan skaffer vi flere (leje)boliger på småøerne?

• Hvordan styrker vi iværksætteri og beskæftigelse på/fra øen?  

Idékataloget beskriver både udfordringer, løsninger og gode råd til hvert af de fire temaer. Bagerst i kataloget er der oplistet over 40 cases fra småøerne, som inspiration til indsatser og aktiviteter inden for de nævnte temaer. 

Få hjælp i ansøgningsprocessen

Det er altid en god idé at kontakte en af vores koordinatorer, inden du kaster dig ud i ansøgningsprocessen. Vores koordinatorer Anja Bech Knudsen og Morten Priesholm kan både vejlede om LAG-ordningen, give dig gode råd til ansøgningsprocessen og tilbyde sparring på din projektidé.

Inden du kontakter os, opfordrer vi dig til at læse om vores støtteordninger under fanen ”Søg tilskud”.

Anja Bech Knudsen

Koordinator (LAG)

TLF: 20 30 99 17

ak@lag-smaaoerne.dk

Morten Priesholm

Koordinator (NFLAG/FLAG)

TLF: 22 32 84 93

mp@lag-smaaoerne.dk

LAG Småøerne

 

LAG Småøerne er en forening, som gennem lokalt forankrede projekter vil bidrage til udviklingen på de 27 danske småøer. Det gør vi ved at samarbejde bredt med øboerne, det lokale erhvervs- og foreningsliv, iværksættere, kommuner og vidensinstitutioner.

Vi er en åben forening, som alle over 15 år, bosiddende på en af de 27 danske småøer, kan blive gratis medlem af. LAG Småøerne udsender nyhedsbrev et par gange om året.

LAG Småøerne

Kochsgade 31D, 2., 5000 Odense C
Mobil: +45 20 30 99 17
ak@lag-smaaoerne.dk

Læs vores Cookie- og Privatlivspolitik

Tilgængelighedserklæring

Følg os på Facebook